ZALM

Noorse zalm
Noorse zalm

 

De familie van de zalmen telt zo’n 214 verschillende soorten vissen welke  zalmen, forellen of houtingen worden genoemd. Bijna alle zalm soorten hebben achter de rugvin een tweede vin, de zgn vetvin. De zalm kan tussen de 75cm en 150 cm lang worden en kan een gewicht van wel 30 kg bereiken.

 

Zalmen kunnen in zoet- en zout water leven. Ze leven in zout water (zee) en als ze gaan paren trekken ze naar zoet water (rivieren)

De bekendste soort is de Atlantische zalm. Het vlees van deze zalm is diep roze en vast van structuur.

De rode zalm uit de Stille Oceaan is dieprood van kleur, het vlees dan.

In Nederland komt de zalm zo goed als niet meer voor. Doordat de zalm wel weer is uitgezet kan je de zalm steeds vaker in de zijrivieren van de Maas en Rijn tegenkomen.

 

 

In de blikjes zalm die je in de winkel kan kopen zit over het algemeen Pacifische zalm. Maar het grootste gedeelte van de zalm komt van kwekerijen.

 

In ongeveer de hele wereld wordt zalm gegeten en gezien als lekkernij.

Zoals bijna elke vis kan je ook de zalm op diverse manieren bereiden.
Vooral het zelf roken van de zalm is de laatste paar jaar behoorlijk in opkomst.